En enkel helhetslösning för ditt bilägande

Det är mycket enkelt. Alla tjänster är samlade i ett pris, det gör att du vet exakt vad du betalar för och vad du får. Skicka in din beställning, tag emot och signera kontraktet och invänta leverans till din lokala Mekonomen bilverkstad.

Mekonomen billeasing i samarbete med LeasePlan innebär ett bekymmersfritt billiv. Från början till slut. Du leasar bilen i 2, 3 eller 4 år och du behöver varken betala kontantinsats, uppläggningsavgift eller depositionsavgift. I månadskostnaden ingår försäkring, service och vägassistans. När leaseperioden är slut lämnar du tillbaka bilen.

Vanliga frågor och svar

En enkel helhetslösning för ditt bilägande

Det är mycket enkelt. Alla tjänster är samlade i ett pris, det gör att du vet exakt vad du betalar för och vad du får. Skicka in din beställning, tag emot och signera kontraktet och invänta leverans till din lokala Mekonomen bilverkstad.

Mekonomen billeasing i samarbete med LeasePlan innebär ett bekymmersfritt billiv. Från början till slut. Du leasar bilen i 2, 3 eller 4 år och du behöver varken betala kontantinsats, uppläggningsavgift eller depositionsavgift. I månadskostnaden ingår försäkring, service och vägassistans. När leaseperioden är slut lämnar du tillbaka bilen.

Vanliga frågor och svar

Är bilens restvärde fast eller rörligt?

Bilens har ett fast restvärde. Med Mekonomen billeasing behöver du inte oroa dig för bilens framtida försäljningspris.

Får jag köra min leasade bil utanför Sverige?

Ja, men du behöver ett utlandsintyg. Kontakta minbil@leaseplan.se för att få det nödvändiga dokumentet.

Går det att bryta kontraktet i förtid?

Det går att avsluta leasingkontraktet i förtid till en kostnad av 35% av kvarvarande garanterade kostnader, dvs. leasing, service & underhåll och däck. För aktuell information om vad kostnaden för ditt kontrakt är, kontakta minbil@leaseplan.se

Går det att köpa loss bilen när kontraktet är slut?

I nuläget går det inte, men om 3 år när kontrakten på de första bilarna går i mål är planen att erbjuda er att köpa loss bilen till ett angivet pris.

Vad är leasing?

Leasing är för dig som vill ha en ny bil men använda dina sparpengar till något annat och dessutom ha ett enkelt bilägande utan oro för bilens framtida försäljningsvärde.

Med Mekonomen billeasing ingår kostnader för service och underhåll, däckbyten, vägtrafikskatt, försäkring, allt enligt avtalad körsträcka:

  • Leasinghyra för bilen
  • Service & Underhåll
  • Vinter- och sommardäck
  • Försäkring
  • Vägassistans
  • Besiktningar
  • Vägtrafikskatt
  • Hyrbil för 250 kr/dag exkl MOMS, när bilen är på verkstaden
Vad är övermil och vad kostar det om jag kör längre än avtalat?

Med Mekonomen billeasing kostar övermil och undermil lika mycket. Vid leasingperiodens slut görs en milavräkning. Du får då betala för eventuella övermil om du kört längre än det som ingår i din månadsavgift. Om du kört kortare än avtalat får du i stället tillbaka pengar enligt samma kostnad per mil.

Varje bil har ett pris för över- respektive undermil som också beror på vilken tidperiod och körsträcka du valt. Ring oss eller skicka in din beställning om du är osäker, för att få fullständiga uppgifter för det kontrakt just du valt. Om du redan har ett avtal så hittar du informationen i det informationsblad (“Management avtal”) du fått av Leaseplan i samband med start av din bil, samt på offerten.

Exempel: Avtalet är skrivet på 4 500 mil under 3 år, du  har kört 5 000 mil och kostnad per mil är 10 kr. Då blir din kostnad 5 000 kronor. Hade det faktiska miltalet varit 4 000 mil hade du i stället fått tillbaka 5000 kronor.

Vad gör jag om jag fått en skada?

Anmäl din skada direkt till skador@leaseplan.se, så skapar de ett försäkringsärende och guidar dig genom processen. Du undviker på så sätt onödiga kostnader när du lämnar tillbaka bilen.

Vad ingår inte när jag leasar min bil via Mekonomen?

Kostnader som uppkommer av att du kör bilen ingår inte i månadsavgiften, till exempel bränsle, parkering, tvätt, eller eventuella skador orsakade av egen verkan så som punktering eller hjulinställning pga kantstötning.

Vad innebär förmånsvärde?

Förmånsvärdet är den del man blir beskattad för då man nyttjar företagets egendom i privatbruk. Observera att man endast blir beskattad om egendomen används privat. Förmånsvärdet finns specificerat för varje bil, längst ner i informationen om varje bil. Men du kan också räkna ut det så här:

Om nybilspriset är 300 000 kronor blir förmånsvärdet enligt Skatteverkets regler för 2017:
(31,7 % av 42 800) + (9 % av 300 000) + (75 % av 2,89 x 300 000) = 47 071 (per år) eller 3 923 kr per månad

Nedsättning om du kör mycket:
Om du kör mer än 3 000 mil per år i tjänsten får du förmånsvärdet reducerat med 25 procent.

Undantag för lyxbilar:
För bilar som kostar mer än 321 000 kronor (7,5 basbelopp) läggs 20 procent av det överskjutande beloppet till förmånsvärdet.

Vad menas med onormalt slitage?

Vi har en detaljerad återlämningsguide med bilder och information om vad som anses vara normalt och onormalt slitage. När du lämnat tillbaka din bil skickar vi den för bedömning av en oberoende firma som granskar alla bilar vid leaseperiodens slut. De gör sin bedömning utefter hur långt och hur länge bilen varit i bruk. De har också en generösare bedömning för t.ex skåpbilar som får ta emot fler smällar.

Skulle en skada uppstå under leaseperioden täcks det oftast av din försäkring. Kontakta skador@leaseplan.se direkt när skadan händer så hjälper dem dig genom processen. Självklart skall bilen också servas enligt serviceplanen, annars upphör garantin att gälla. Service ska alltid ske hos en Mekonomen Fleet-verkstad.

Skötselguide personbilar  Skötselguide skåpbilar

Var kan jag hämta min bil?

Till en början kan du hämta ut dina bilar på några utvalda Mekonomen bilverkstäder i Stockholmsområdet. I beställningsformuläret för varje bil kan du se en aktuell lista med adress för leveransplatser.

Var skall jag göra service på bilen?

Du kan göra service på all Mekonomen Fleet-verkstäder, över 200 stycken från Ystad i söder till Kiruna i norr. Du kan alltid ringa 0771-72 00 00 för att få hjälp med att hitta och boka tid på en Mekonomen Fleet-verkstad.

Varför är beloppet på min första faktura högre än avtalat?

Leasingavtalet startas den 1:a i månaden efter att du hämtat ut bilen och fakturorna betalas i förskott. Din första faktura avser därför din första månad på kontraktet, de dagar i den föregående månaden som bilen nyttjades, samt kostnaden för nästkommande månad. Detta innebär självklart också att den sista månaden inte faktureras.

Exempel: Bilen hämtas den 17 augusti, då startas avtalet 1 september. Det betyder att första fakturan avser kostnader för de dagar i Augusti bilen nyttjades samt hela september och oktober.

Vem kan teckna ett leasingavtal?

I nuläget kan alla företag teckna ett avtal med oss. Vi kommer inom kort utvidga erbjudandet även till privatpersoner. Gör en intresseanmälan på vår sida för Privatleasing om du vill få mer information.